Παθήσεις Οφθαλμού

Μάθετε περισσότερα για τον καταρράκτη, τις διαθλαστικές ανωμαλίες και τις παθήσεις του κερατοειδή επιλέγοντας μια απο τις παρακάτω κατηγορίες:

Το μάτι λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή ακριβείας και αποτελείται απο διαφορετικά μέρη που δουλεύοντας όλα μαζί μας επιτρέπουν να βλέπουμε. Η ίριδα είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού με μία οπή στο μέσο που ονομάζεται κόρη. Μπροστά απο την ίριδα βρίσκεται ένας διάφανος χειτώνας, ο κερατοειδής, που λειτουργεί σαν το πρόσθιο προστατευτικό κέλυφος του ματιού αλλά και σαν εστιακός φακός. Ο πρόσθιος θάλαμος είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του κερατοειδή και της ίριδας.

Μυωπία σημαίνει ότι ο ασθενής αδυνατεί να εστιάσει σε μακρινά αντικείμενα. Συμβαίνει οταν είτε ο βολβός του ματιού είναι πιο μακρύς απο το φυσιολογικό ή ότι ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός απο το φυσιολογικό με αποτέλεσμα το σημείο εστίασης να πέφτει πιο μπροστά απο τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος και μέσα στο μάτι. Η μυωπία μετριέται με αρνητικούς βαθμούς διόρθωσης.

Στην υπερμετρωπία ο ασθενής δυσκολεύεται να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα, π.χ. διάβασμα. Με το καιρό καθώς ο φακός του ματιού σκληραίνει (συνήθως μετα τα 42) ο ασθενής δυσκολεύεται να εστιάσει και μακριά. Αυτό ωφείλεται στο οτι το μήκος του βολβού του ματιού είναι πιο μικρό απο το φυσιολογικό, ή οτι η κυρτότητα του κερατοειδούς είναι μικρότερη του φυσιολογικού οπότε το οπτικό σύστημα δεν εχει τη δύναμη να εστιάσει στον αμφιβληστροειδή.

Ο αστιγματισμός συνήθως συνδιάζεται με μυωπία (μυωπικός αστιγματισμός) ή υπερμετρωπία (υπερωπικός αστιγματισμός). Κάποιες φορες υφίσταται χωρίς άλλη διαθλαστική ανωμαλία (μεικτός αστιγματισμός) αλλά παρόλα αυτά επηρεάζει την ικανότητα του ματιού να βλέπει καθαρά.

Στον αστιγματισμό ο κερατοειδής εχει σχήμα λεμονιού αντί σφαίρας. Η κυρτότητα του είναι διαφορετική στον επιμήκη και στο κάθετο άξονα με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο σημεία εστίασης στο μάτι. Αν αυτά δεν επικεντρώνονται στο αμφιβληστροειδή, το αποτέλεσμα είναι θολή όραση.

Καλά νέα: Η ανάγκη χρήσης γυαλιών για κοντά στους μεσήλικες είναι πλέον αντιμετωπίσιμη.

Με την πάροδο της ηλικίας (μετά την ηλικία των 40) ο κρυσταλλοειδής φακός στο μάτι μας γίνεται μεγαλύτερος και σκληρότερος με αποτέλεσμα να χάνει την δυνατότητα αλλαγής του σχήματος του. Ο φακός χρησιμοποιείται για την σωστή εστίαση του ματιού και μας επιτρέπει να διαβάζουμε κοντά. Η ικανότητα αυτή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε γυαλιά ανάγνωσης.

Καταρράκτης σημαίνει την απώλεια της διαφάνειας, ή θολωση, του φυσικού (κρυσταλλοειδή) φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός αποτελεί μέρος του οπτικού συστήματος εστίασης του ματιού και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του ματιού, πίσω απο την ίριδα.

Η AthensLasersight και ο Κ. Σαμαράς έχοντας εκπαιδευτεί σε επίπεδο κλινικού Fellowship στην Αγγλία και την Αμερική στην αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που επηρεάζουν το μπροστινό μέρος του ματιού εξειδικεύεται στη θεραπεία παθήσεων του κερατοειδούς.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το Γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων των ματιών στην οποία η πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση) προκαλεί βλάβη στο νεύρο, στο πίσω μέρος του ματιού (το οπτικό νεύρο). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απώλεια της περιφερικής όρασης (του οπτικού πεδίου) και, τελικά, μπορεί να προκαλέσει πλήρη τύφλωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γλαυκώματος η ενδοφθάλμια πίεση είναι αυξημένη. Σε ορισμένους ασθενείς όμως παρόλο που η πίεση είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στο οπτικό νεύρο λόγω εγγενών αδυναμιών του.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ή ΗΕΩ για συντομία), είναι μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους με σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 75 ετών να πάσχουν απο κάποια μορφή της.

Ο αμφιβληστροειδής

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και λειτουργεί σαν το φιλμ σε μια φωτογραφική μηχανή. Είναι το μέρος του ματιού που μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία στη συνέχεια πέρνάνε κατά μήκος του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο και παίρνουν τη μορφή της εικόνας που βλέπετε.

Η περιοχή της ωχράς κηλίδας

Αυτή η περιοχή του αμφιβληστροειδή είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής όρασης μας.
Δυστυχώς αυτό είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που επηρεάζεται απο την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ο αμφιβληστροειδής εκτός της ζώνης αυτής δεν πλήττεται, πράγμα που σημαίνει ότι η περιφερειακή σας όραση δεν θα επηρεαστεί από την ΗΕΩ. Είναι μόνο η κεντρική όραση που επηρεάζεται προκαλώντας δυσκολία στην ανάγνωση, αλλά όχι μια συνολική τύφλωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

ATHENS LASERSIGHT

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 125 (2ος όροφος)
11521 Αθήνα
210 6426688
694 6658536